Åhléns Reklam
Hejhejhejhej!!
 
Hörni, ni har väl inte missat Åhléns nya reklam "Bryt klädmaktsordningen"??? 
SÅÅÅÅ BRA!! Detta är inte första gången Åhléns gör lite provocerande reklamer för att få ut ett budskap, men denna har fastnat lite extra. Förmodligen för att jag har blivit lite äldre. 
Varje dag när jag sitter på tuben och ser dessa stora affischerna så blir jag glad av 2 anledningar.
Första är att vi öppnar en diskussion kring detta. Hur kvinnor klär sig mer "manligt" för att uppnå mer makt tex kvaj, skjorta osv. Om männen skulle klä sig mer feminint så blir det dömande blickar, stämplar och fördomar i de allra flesta fallen.
Det andra är att alla barn som ser detta på tunnelbanan blir vana vid att se en man med en rosa bakgrund och en rosett runt halsen. För dem blir detta normalt och inte så konstigt, vilket jag tycker är helt fantastiskt!
Vi behöver verkligen prata om det här med "killigt" och "tjejigt". Hur barnavdelningar är uppdelade i två delar där den ena sidan är blått/mörkare färger med krigsmönster, svärd, pirater, och muskliga superhjältar och andra sidan är ljus, allra helst rosa med glitter, glada prinsessor, feer, och djur. Hur sjukt är inte det??!!
Detta gäller såklart inte i alla situationer och alla människor, men det är en slags norm som finns i vårt samhälle som jag märker av varje dag.
 
Min pappa köpte kläder mestadels från killavdelningen när jag var liten för han blev så förbannad på detta. Kollar man på bilder på mig när jag är liten och är i pappas sällskap så har jag ofta ruffsigt hår och kläder utan någon specifik antydning på att jag ska vara ett speciellt kön. Detta är självklart individuellt hos föräldrar hur de väljer att klä sina barn och man måste inte göra som min pappa gjorde. Jag tycker dock det är otroligt viktigt att se över det här och tänka lite extra. 
 
Ni kan se videon nedan!
 
 
Puss o kram /C
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like