Taizé 2016
Hello dear friends!
Finally back in business. Jag har varit borta från bloggen i lite mer än en vecka, men nu är jag tillbaka på hemmaplan igen.
Jag har varit i Frankrike, i en liten by som heter Taizé. Taizé är ett läger och mötesplats för ungdomar som är med i kyrkan och kommer från världens alla håll och kanter. Jag var även där förra året men bestämde mig för att åka tillbaka i år, vilket jag inte ångrar en enda sekund. Taizé är en magisk plats där man lär sig så otroligt mycket om andra kulturer, människor, men också mycket om sig själv och sina värderingar. Man blir väldigt bortkopplad från omvärlden och alla krav som finns där hemma på hur man ska bete sig, se ut eller annat. Så för mig är det verkligen en detox från allt det onödiga och få ner fötterna på jorden. 
 
 
I Taizé har man lite av ett schema som man följer under dagarna. Det är bön/gudstjänst 3 gånger om dagen. En på morgonen innan frukost, en innan lunch och en efter middagen. Man har även ett jobb och bibelstudier. Mitt jobb i år var i Cadole aka verkstaden. Där får man göra det som behövs som tex bära backar, tvätta tält eller skruva upp skruvar (det var inte alls speciellt kul...). Men man kan även få jobb som att städa toaletter, servera mat, diska eller tömma soptunnor. Bibelstuddierna fungerar på så sätt att varje dag har man en introduktion med en av bröderna från Taizé, sedan blir man indelad i en grupp som man fortsätter träffa under hela veckan för att diskutera frågor kring de texterna som lästs under introduktionen. Det är oftast väldigt relevanta frågor för oss ungdomar som tex "hur undviker man att döma andra och hur reagerar du när andra dömer dig?", men det händer att det spårar lite ibland... Resten av tiden spenderar man med andra man lär känna från andra länder och från Sverige genom att bara hänga, leka lekar, läsa, spela kort, sova, prommenera osv. 
 
Favorit maten i Taizé, pasta pesto!
 
 
En dag promenerad vi ner till en bondgård och handlade lite glass i solskenet.
 
 
Ljusmässa för alla svenskar i kyrkan i byn brevid där broder Roger som startade lägret under andra världskriget ligger begraven
 
 
 
Tysta dalen är en plats där det är helt tyst, men alla får vistas. Det är gaaaaaalet fint och avkopplande. Hann dock aldrig vara där nere under längre tid, men tiden jag var där nere var helt fantastiskt!
 
 
Så fint!
 
Jag och några andra tog en nattpromeand till grannbyns kyrka på torsdagkvällen. Det var läskigt som tusan, men väl inne i kyrkan var det hur myisgt som helst då vi spelade lite gittarr och snackade tills det var dags att ta sig tillbaka och sova. Det var nog en av de bästa stunderna under hela resan. 
 
 
Om du någonsin får chansen att åka så gör det!! Har lärt mig så otroligt mycket på mina två vistelser där och träffat helt fantastiska människor!
 
Nu ska jag sova och drömma mig tillbaka.
Puss o kram /Clara
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like